Als een familie telefonisch contact zoekt om een overlijden te melden, is een van de eerste vragen die wij stellen; waar wilt u de overledene opbaren? Vaak blijkt dat hier niet over is nagedacht.
Opbaren kan op verschillende plaatsen, meestal wordt er voor gekozen om iemand thuis of in een uitvaartcentrum op te baren. Het is ook mogelijk om een overledene op te baren in bijvoorbeeld een kerk, verzorgingstehuis, clubhuis of verenigingsgebouw.
Het thuis verzorgen van de overledene en hem of haar in de vertrouwde omgeving houden, is een bijzondere ervaring voor de naasten. Opbaren thuis wordt steeds vaker verkozen boven een uitvaartcentrum. Voor de nabestaanden is het prettig, zij kunnen de hele dag bij de overledene zijn en het geeft de mogelijkheid om in de vertrouwde “eigen” omgeving afscheid te nemen. Verschillende deskundigen zijn van mening dat thuis opbaren een positieve bijdrage heeft in het rouwproces. Een thuisopbaring is altijd mogelijk, u hoeft er geen groot huis voor te hebben of een aparte kamer. Met een kamerscherm of rouwkamer (gordijnen) kunnen we altijd een mooie plek creëren.
In een kist, op bed of baarplank
De overledene kan op bed, in een kist of op een baar plank worden opgebaard. Een bed opbaring wordt door nabestaanden als heel fijn ervaren, het voelt en ziet alsof de overledene slaapt. Bij een bed opbaring is het wel zo dat voor vertrek uit de woning, voor de begrafenis of crematie, de overledene overgelegd moet worden in een kist. Voor het opbaren op een baar plank wordt niet vaak gekozen. Toch is het heel mooi. Een baar plank is als het ware de bodem van een kist met een korte opstaande rand. De overledene leggen wij in een wade, een eigen dekbed of mooi kleed.
Voor welke opbaring u ook kiest, wij zorgen voor de juiste koeling en opbaarspullen, zodat alles er mooi en netjes uitziet. Daarnaast komen wij iedere dag controleren hoe het met de overledene gaat.
Steeds meer uitvaartcentra bieden nabestaanden de mogelijkheid om 24 uur per dag bij de overledene te kunnen zijn. Daarvoor hebben zij een zogenaamde “24 uurs kamer”. Nabestaanden krijgen in dat geval een eigen sleutel, waarmee zij zonder aankondiging naar binnen kunnen. Wanneer een uitvaartcentrum niet beschikt over een 24 uurs kamer, moeten nabestaanden rekening houden met openingstijden of moeten zij momenten afspreken waarop zij de overledene kunnen bezoeken. Veel uitvaartcentra brengen extra kosten in rekening voor de momenten waarop de overledene wordt bezocht. Men doet dat omdat de overledene doorgaans wordt bewaard in een koelcel en voor een bezoek klaar moet worden gezet in een speciale afscheidskamer.
Andere locaties
Kiest u er voor om uw naaste niet thuis op te baren, maar bv in een kerk, verzorgingstehuis, clubhuis of verenigingsgebouw dan kunnen wij dit ook voor u regelen. Houd u er wel rekening dat in een verzorgingstehuis u niet altijd op de eigen kamer opgebaard kan worden.
© Anita Messelaar UVVDLE