Cake of bitterballen? Elk afscheid is persoonlijk 


Een uitvaart klinkt in eerste instantie niet als een moment om naar uit te kijken. Toch is deze gelegenheid een belangrijke gebeurtenis die - naar omstandigheden - op een mooie manier kan plaatsvinden. Want waarom zou je op een standaard manier iemands leven afsluiten, als het ook specialer kan zijn?


Steeds vaker worden uitvaarten op een persoonlijke manier vormgegeven, waarbij er behalve rouw, verlies en afscheid, ook ruimte is om iemands leven te vieren. Behalve een afscheid is een uitvaart vaak ook het begin van versterkte banden tussen familie en vrienden. Mijn collega en ik willen graag samen met u op zoek gaan naar wensen en bijpassende mogelijkheden om die laatste eer te bewijzen.


Vertrouwde locatie

En dat kan dichtbij. Wat dacht u van de Hervormde kerk aan de Raadhuisstraat 5 in Dirkshorn, verscholen achter het oude Raadhuis. Wij hebben daar al een aantal keren een afscheid mogen begeleiden en het is er mooi, intiem en knus. Denk aan een uitvaartdienst met de dominee als voorganger, met een liturgie die wordt verzorgd door de kerkgemeenschap en met fraaie orgelmuziek met samenzang. Maar het is ook mogelijk daar zelf een afscheid te organiseren. Dan is het bijvoorbeeld de uitvaartverzorgster die voorgaat en de ceremonie wordt ingevuld met gesproken woorden van familie, vrienden en kennissen.


Foto's of film

Het is ook mooi om tijdens het afscheid een film, of foto’s, te laten zien over het leven van de overledene. We kunnen naar muziek luisteren of, nog mooier, naar livemuziek van bijvoorbeeld een koor of solist.Napraten onder het genot van...

Nadat we de overledene naar de begraafplaats hebben begeleid, komen we terug in de kerk voor een samenzijn. Een samenzijn waar herinneringen gedeeld worden onder het genot van een kop koffie met gebak, koek of bonbons. Of misschien kiest u juist voor een glas wijn of bier met een hartig hapje, pinda’s en borrelnoten. Veel is mogelijk; de vrijwilligers van de kerk zorgen ervoor dat alles prima wordt geregeld en staan graag voor u klaar.


Technische crematie

U kunt er ook voor kiezen om een afscheid te organiseren in de Hervormde kerk met aansluitend een ‘technische crematie’ in crematorium het Yardenhuis in Schagen of Waerdse Landen in Heerhugowaard. Bij een technische crematie brengen we de overledene, met of zonder familie, naar het crematorium voor de crematie zónder gebruik te maken van de aula en/of condoleanceruimte.


Er zijn echt nog veel meer mogelijkheden met bijzondere locaties. Heeft u vragen? Stel ze ons, wij vertellen u er graag meer over.


© Anita Messelaar UVVDLE


                                                 Terug voor meer tips>>