De feiten over cremeren

  • ‘Jullie gebruiken de kisten toch vaker?’
  • ‘Halen jullie de overledene uit de kist voor de crematie?’
  • ‘Ik heb wel eens gehoord dat ze meerdere lichamen tegelijk in de oven stoppen?’
  • ‘Gaat de overledene met kist en al de oven in?’
  • ‘Sparen ze alle overledene op van een hele dag en worden deze dan allemaal tegelijk gecremeerd?’
  • ‘Hoe weet ik zeker dat de as die ik terug krijg van mijn moeder is?’


Regelmatig krijg ik dit soort vragen of opmerkingen over onderwerpen die voor mij, als uitvaartbegeleidster, heel logisch zijn. Het is erg bijzonder dat ik dit soort vragen vaak tijdens feestjes of etentjes krijg, als je gezellig met elkaar bent.


Er gaan veel rare verhalen rond over crematies, omdat er niet altijd de tijd wordt genomen om het proces uit te leggen. Als mensen niet weten wat er gebeurt, gaan zij het zelf invullen. Dat is jammer. Zo ontstaat er onnodige angst en onrust met als gevolg dat het rouwproces verstoord wordt. Hier volgen de feiten.


Het crematieproces

Een crematieoven heeft een afmeting die geschikt is voor één lichaam. Het is wettelijk niet toegestaan om de as van één persoon te vermengen met het as van een ander persoon.


Het crematieproces wordt meteen gestart nadat de plechtigheid in de aula is beëindigt. De uitvaartverzorg(st)er sluit de kist van de overledene in het bijzijn van de familie. De kist gaat daarna nooit meer open. Een lichaam wordt dan ook altijd in een kist of in een wade in de oven geplaatst.


Het crematieproces duurt gemiddeld 80 tot 90 minuten. Afhankelijk van de grootte van het lichaam blijft er ongeveer 2,5 á 3 kilo aan as over. Spieren, vocht en vet lossen helemaal op en de as die overblijft ontstaat uit de verbranding van het skelet.  

Op het moment dat het lichaam met de kist of wade de oven ingaat wordt er een vuurvast steentje bijgelegd. Elke overledene krijgt een uniek steentje, met een uniek nummer. Dit steentje met nummer blijft in de oven bij de overledene. Na het verwerken van de as wordt het steentje bijgevoegd bij de asbus en krijgt u het steentje mee als de as wordt opgehaald. Het unieke nummer van de overledene correspondeert daarnaast met alle overige documenten.


De as moet een maand in het crematorium blijven staan. Gedurende deze maand hebben de nabestaanden gelegenheid om goed na te denken over wat zij met de as willen gaan doen en hoeven zo geen overhaaste beslissing te nemen. Dit is erg belangrijk, want het uitstrooien van de as kan je nooit meer overdoen!

Het eerste half jaar mag de as kosteloos op het crematorium blijven staan. Na dit half jaar zijn er kosten aan verbonden. Ongeveer twee weken na het afscheid in het crematorium ontvangt de familie een keuzeformulier van het crematorium waarin zij aan kunnen geven wat ze met de as willen gaan doen.


Mee naar de ovenruimte 

Bij een begrafenis wordt er vaak gekozen om de kist te laten dalen. Het is duidelijk waar de overledene achterblijft. Met een crematieplechtigheid wordt er afscheid genomen in de aula en iedereen vertrekt naar de koffiekamer. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er nu gebeurd met de overledene?

 

‘Wilt u mee naar de ovenruimte?’ ‘Wilt u erbij zijn als de kist wordt ingevoerd?’
Deze keuzes leg ik altijd voor in het gesprek waarin we de uitvaart en de dienst doornemen met de familie.


Sommige mensen zeggen heel beslist nee, andere grijpen de kans met beide handen aan. Kleinkinderen zeggen vaak; “Dat willen wij wel zien”. Ook voor kinderen kan dit hartstikke goed zijn. Er ontstaat een gevoel van verbondenheid. Het begeleiden van de overledene in de laatste dagen wordt op deze manier echt helemaal afgerond.


Het verschilt per crematorium, maar er mogen meestal ongeveer 10 personen mee naar de ovenruimte. Het is een schone werkruimte en het proces van invoeren wordt door het personeel van het crematorium keurig uitgelegd. Van de families die meegaan hoor ik eigenlijk alleen positieve verhalen.


Open dag crematorium

Vindt u het toch een gekke of enge gedachte? Ga dan eens naar een open dag of -avond waar u wordt rondgeleid in het crematorium. Dan kunt u alle vragen die u heeft stellen.


Klik hier om contact op te nemen met crematorium Schagen.


© Anita Messelaar UVVDLE


                                                  Terug voor meer tips>>